Heykeltraş Onur Fırat Fen imzalı anıtın açılışı 20 Ocak Çarşamba günü saat 14.00’de, Uğur Mumcu parkında yapılacak.
Anıtın açılmasının ardından, fotoğraf sanatçısı Gürsel Gökçe’nin “Sönmeyen Işık Uğur Mumcu” adlı fotoğraf sergisi Özer Olgun Kültür Merkezi’nde gezilebilecek. Fethiye’ye gelecek olan Gürsel Gökçe’nin sergisinde Uğur Mumcu’nun cenaze töreninden bugüne kadar çektiği binlerce fotoğraftan 72 tanesi yer alacak.
Heykeltraş Onur Fırat Fen tarafından, 220 cm x 70 cm x 70 cm ölçülerinde, kompozit ahşaptan yapılan anıtta “Vicdan sustu. Hukuk sustu. İnsanlık sustu. Göz göre göre öldürüldük. Ey halkım unutma bizi!” ifadesi dikkat çekiyor.
Sanatçı Onur Fırat Fen konuya ilişkin olarak “Anam kadar sevdiğim Fethiye’ye bir eser daha kazandırmanın gururunu yaşıyorum. Fethiye’de yetişen, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü mezunu bir kişi olarak, bu anıtın yapılması konusunda bana verilen görev ve duyulan güven için teşekkür ediyorum ve kendimi şanslı sayıyorum. Bu eserde, savunduğu değerler yüzünden haince bir suikaste uğrayan Uğur Mumcu’yu kırılmış bir blok üzerinden yansıtmaya çalıştım. Her türlü olumsuzluğa rağmen düşünceleriyle, savunduğu ilkelerle o kısılmışlığın içinden yeniden doğan, yüzündeki kararlılığı, umudu ve tebessümü eksilmeyen bir Uğur Mumcu’yu vurgulamak istedim.” dedi.
AÇILIŞ İÇİN ÖNEMLİ İSİMLER FETHİYE’DE OLACAK
Uğur Mumcu anıtının açılışı için düzenlenecek törene CHP Genel Başkan yardımcısı Ahmet Akın başta olmak üzere çeşitli siyasilerin ve Türk medyasının tanınmış isimlerinin katılması bekleniyor.
Bu çerçevede, Cumhuriyet gazetesinden Miyase İlknur, Yeniçağ gazetesinden Murat Ağırel, Birgün gazetesinden İbrahim Varlı, Hürriyet gazetesinden Deniz Sipahi, Posta gazetesinden Banu Şen, Milliyet gazetesinden Engin Uğur Ağır ve ayrıca Barış Yarkadaş, Ümit Zileli, Esat Aydın, Barış İnce gibi isimlerin açılış törenine davetli oldukları öğrenildi.
UĞUR MUMCU SUİKASTİ
Çok sayıda ödüle layık görülen araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu 24 Ocak 1993 tarihinde, Ankara Gaziosmanpaşa Karlı sokaktaki evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu hayatını kaybetti.
Arabasına konan C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren Uğur Mumcu’nun suikastini İslami Hareket, İBDA-C, Hizbullah gibi örgütler üstlendi. Suikastın hemen ardından olay yerinde inceleme yapan uzmanların hiçbir delil bulamadıkları, patlamayla etrafa dağılan ve cımbızla toplanması gereken delillerin süpürüldüğü öne sürüldü. Hatta evinin 50 metre ilerisindeki polis kulübesinde nöbet tutan polislerin sokakta Uğur Mumcu'nun oturduğundan dahi habersiz oldukları ortaya çıktı. Bazı çevreler tarafından suikastın arkasında İsrail Gizli Servisi MOSSAD'ın ve kontr-gerillanın olduğu da iddia edildi.
Uğur Mumcu’nun ağabeyi, hukukçu Ceyhan Mumcu kendi yaptığı araştırmada “kardeşinin ölümünden kısa bir süre önce MOSSAD ve Barzani ilişkisi hakkında yazdığı bir yazıdan sonra İsrail büyükelçisinin ısrarla Uğur Mumcu ile birebir görüşmek istediğini, ancak kardeşinin bu görüşmeyi kabul etmediğini” belirtmiştir.
Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, Başbakan yardımcısı Erdal İnönü ve İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu'ya yaptıkları taziye ziyaretinde "olayı çözmenin, devletin namus borcu olduğunu” ifade etmelerine rağmen, suikastin failleri bugüne kadar yakalanamamıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.