• BIST 9659.96
  • Altın 2924.471
  • Dolar 34.5992
  • Euro 36.2611
  • Muğla 4 °C
  • İzmir 5 °C
  • Aydın 3 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara -1 °C

Uluslararası Şehir Eşleştirme Zirvesi Başladı

Uluslararası Şehir Eşleştirme Zirvesi Başladı
Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin yerel yönetimlerinin bir araya geldiği 12-13 Kasım tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Şehir Eşleştirme Zirvesi açılış oturumuyla başladı.

 

 

 

 

 

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı ve aynı zamanda AB Bölgeler Komitesi Başkan Yardımcısı Anders Knape’nin açılışını yaptığı etkinlikte; AB üyesi ülkelerden ve Türkiye’den şehir eşleştirme konusunda çalışmalar yapan çok sayıda yerel yönetim birimi, üniversite, sivil toplum kuruluşu ve uluslararası kuruluş temsilcisi bir araya geldi.

 

Şahin: “AB Delegasyonuyla daha yakın çalışma azim ve kararlığındayız.”

 

Sürdürülebilir kalkınmanın çevre ve insani kalkınmayla bir bütün olduğunu hatırlatan TBB Başkanı Fatma Şahin, şehirlerin ve ülkelerin yeni döneme bu bakış açısıyla hazırlanılmasını gerektiğini söyledi. Sürdürebilir ortaklıklarda da özellıkle kardeş şehirlerin çok daha önemli bir hale dönüştüğünün altını çizen Şahin, kardeşliğin karındaşlık değil, iyi günde kötü günde, hastalıkta ve sağlıkta bir ve beraber olmak olduğuna vurgu yaptı. Şahin şöyle devam etti: “TBB bünyesinde ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesinde bu bakış açısıyla birlikte daha neler yapabiliriz diye konuştuğumuzda AB’nin devam eden programlarını pandemiyle birlikte güncellemesi ve  yeni ortaklıklar hayata geliştirmesi gerektiğini gördük. Her şehrin öncelikleri ve kardeş şehir ortalıkları var. Bu ticari, kültürel, gençler arası değişim ortaklığı olabiliyor. Günün sonunda kardeşlik çoğalınca kazanan dünya oluyor. Kazanan dünya barışı oluyor. Dünyaya baktığımız zaman kardeş şehirlerin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Gönül bir sohbet ister kahve bahane. Bu başlıklarla birlikte gençler, kadınlar, aileler ve şehirler bir araya geliyor. İnsan tanımadığının, bilmediğinin düşmanıdır. Masadakı dostluk, dünya barışı için yeni bir networka dönüşüyor. TBB olarak bu konulara çok özel destek verdik.”

 

Pandemi sürecine de değinen Şahin; “Pandemi sürecinde Türkiye’nin Cumhurbaşkanımızın liderliğinde nasıl başarılı bir mücadele verdiğini görüyoruz.  Görevimizin farkındayız.  AB Delegasyonuyla daha da yakın çalışma azim ve kararlığındayız. Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa’daki yerel yönetimlerle çok yoğun çalışacağız ve kardeş şehirleri ilişkilerini çok daha güçlendireceğiz. Bunu Cumhurbaşkanımıza da illettik. Onun himayelerinde büyük bir uluslararası toplantının alt yapısını hazırlıyoruz.”dedi.

 

Kaymakcı: Projenin ikinci aşamasını Türkiye Belediyeler Birliği yönetecek

 

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı, Büyükelçi Faruk Kaymakcı projenin başlangıcından bugüne kadar neler yapıldığından bahsederek üstü düzey politikada bazen gerginlikler yaşansa da yerel politikaların hala birbiriyle  yakın çalışarak başarılı sonuçlar elde ettiklerini söyledi. Bu projenin uzun perspektifli olduğunu ve kalıcı sonuçlar elde etmek istediklerini belirten Kaymakcı projenin ikinci aşamasını Türkiye Belediyeler Birliğini liderliğinde devam ettirileceğini belirtti.  Projeyi anlatırken rakamlara yer veren Kaymakcı 19 belediye, 2 vilayet ve 2 kaymakamlığın yer aldığı 4,5 milyon avroluk projede 1,9 milyon avronun teknik destek ve 2,6 milyon avronun ise hibe şeklinde gerçekleştiğini açıkladı. 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 3’te 2sinin şehirlerde yasayacağının öngörüldüğünü paylaşan Kaymakcı, küreselleşen dünyada sorunların da ortak olduğunu ifade ederek çevre, istihdam, güvenlik, sağlık vb konularında ortak hareket etmek zorunda olunduğunu kaydetti. Proje kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmaları sıralayan Kaymakcı, bundan sonra da Türkiye’deki belediyelerin Avrupa programlarına etkin bir şekilde katılmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

 

Büyükelçi Meyer-Landrut: “Şehir eşleşmesiyle kentleri birbirini ekonomik ve sosyal olarak destekliyor”

Şehir eşleştirmesinin tarihsel sürecine değinen Büyükelçi Meyer-Landrut, şehir eşleşmesiyle kentlerin birbirini ekonomik ve sosyal olarak desteklediğini ve sorunlara birlikte çözüm aradığını söyledi.  "Bu proje ile yerel yönetimlere vatandaşların dahil edilmesi, yüksek nitelikli projelerin birlikte yapılması ve sivil toplum örgütleri ile işbirliğinin kurulmasını amaçlamaktadır." ifadesini kullandı.

Vatandaşların birbirine yakınlaşmasını sağlayan projelerin aynı zamanda ortak Avrupa kimliğini de olumlu etkilediğini söyleyen Meyer-Landrut, bu amaç doğrultusunda açılan hibe programlarına Türkiye'den 164 başvuru yapıldığını, bunların arasından 23'ünün seçildiğini ifade etti.

Türkiye'den 19 şehrin seçilen alanlardaki projelere katılacağını kaydeden Meyer-Landrut, "Şehirler arasında eğitim, çevre, sağlık, kültür, turizm, enerji, inovasyon ve kamu idaresi gibi alanlarda projeler yürütülmektedir. Bütün bu projelerin ortak teması Avrupa'dır. Bu tema, demokratik, birleşmiş, küresel bakış açısına sahip, kültürel çeşitliliğe önem veren bir temadır." dedi.

Karatepe: “Kardeş şehir ilişkileri barış, demokrasi ve halkların yakınlaşması bakımından önemlidir”

 

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe kardeş şehirlerin gerekliliği üzerine konuşarak akademik bilgiler verdi.  Şehirciliğin tarihi, gelişimi ve demokrasiye etkisi üzerine konuşan Karatepe “İnsanlık yerleşiminde yönetim anlayışında şehir her zaman devletten önce geliyor. Devlet yok iken şehirler vardı. Karşılıklı olarak rekabet şehırler üzerınden yapılıyordu. Sanayi öncesinde insan henüz vatandaş değildi. Vatandaşlık kavramı gelişmemişti. Bir şehrin hemşehrisi olarak anılırdı. Eski Roma’da bütün büyük generaller ve yönetıcıler şehirleriyle anılırdı. Bizim kültürümüzde de insanlar kendilerini şehirleriyle anlatırlar. Asker komutanına kendisini takdim ederken simini ve memleketini söyler. Şehirli, memleketli olmak bir kimliktir.” dedi. 

 

Ülkeler demokratikleştikçe, kalkındıkça yerel değerlerin ve kent kimliğinin öne çıktığını söyleyen Karatepe; “Ülkeler arası diplomasi ve ilişki devletler düzeyinde yürütüldüğünde politiktir. Şehirler üzerinden yürütülürse kültürel ve sosyal boyutlu olmak zorundadır bu da barış, demokrasi, halkların yakınlaşması bakımından önemlidir.” dedi. 

Kardeş şehir seçimlerinde de dikkatli olunması tavsiyesinde bulunan Karatepe; “Deniz kenarında bir şehrin karşılıklı olarak turizm yapıldığı kış turizminin yapıldığı bır sehirle kardeş olması daha iyi olabilir. Destekçi olabilirler.” şeklinde konuştu.

 

Zirve çeşitli etkinlikler devam edecek

 

İki gün sürecek etkinlik şehirler arası iş birliği ve yerel diplomasinin öneminin ele alındığı

paneller, söyleşi ve sanat etkinleriyle devam edecek. Ayrıca programla eş zamanlı olarak Şehir Eşleştirme Hibe Programı kapsamında desteklenen 23 projenin tanıtılacağı sanal fuarı ziyaret edebilecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141