• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Muğla 7 °C
  • İzmir 9 °C
  • Aydın 10 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C

Üreticiden Tüketiciye Doğal Zeytinyağı

Üreticiden Tüketiciye Doğal Zeytinyağı
Selimiye Mahallesinde üreticilik yapan Ramazan Şahin: “300 zeytin ağacımızdan tüketiciye doğal zeytin yağı ulaştırıyoruz. Bayır mahallesinde bulunan zeytin yağı  çekme makinasında çekip aracı olmadan direk tüketiciye teslim ediyoruz.

 

 

 

 

 

Marmaris’in Selimiye Mahallesinde İlçe Tarım Müdürlüğü öncülüğünde Zeytin Ağaçlarının budaması yapıldı.

Üreticilerin doğru bilgilendirilmesi yönünde Marmaris’te örnek çalışmalarıyla dikkat çeken Marmaris İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya üreticilere zeytin ağaçlarında bakım, gübreleme ve budama gibi kültürel işlemler konusunda bilgilendirmeyi yerinde yaptı.

 

Selimiye Mahallesinde üreticilik yapan Ramazan Şahin: “300 zeytin ağacımızdan tüketiciye doğal ve organik zeytin yağı ulaştırıyoruz. Bayır mahallesinde bulunan zeytin yağı  çekme makinasında çekip aracı olmadan direk tüketiciye teslim ediyoruz. Tarım Müdürümüz Nejmetten Kaya’ya yerinde budamayı bizlere nasıl yapılacağını gösterdiği için teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu.

 

Üreticilere zeytin ağaçlarında bakım, gübreleme ve budama gibi kültürel işlemler konusunda bilgilendirme sunumu yapılmış olup aynı zamanda olumsuz hava koşullarına bağlı olarak yaygın şekilde görüleceği tahmin edilen  zeytin hastalık ve zararlılarıyla mücadele konusunda da bilgilendirme yapan Marmaris İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya:

deae8a46-7fa9-407a-853b-efeafa304d86.jpg

Zeytin de – Hastalıklar:

1) Halkalı Leke Hastalığı

Yaprakların   üst   yüzeyinde siyahımsı-gri renkte yuvarlak noktalar şeklinde lekeler meydana gelir. Hastalıklı yapraklar, fotosentez ve diğer işlevlerini tam yapamadıkları için yaprak dökülür, çiçek ve meyve tutumu az olur.

Mücadele:

1.İlaçlama, %1.5'luk bordo-bulamacı ile ilkbahar sürgünleri görül­meden hemen önce yapılır.

2. İlaçlama, % 1'lik bordo bulamacı ile çiçek somakları belirginleşip, çiçekler açmadan hemen önce yapılır.

2)   Zeytin Dal Kanseri

Zeytin ağacının gövde, dal ve sürgünlerinde değişik büyüklükte ur ve siğiller şeklinde görülür. Bu dallar işlevini tam yapamayarak, ağacın gelişimini durdurur.

Görüldüğü zaman bulaşık dallar kesilip, yakılmalıdır. Budama yapılır­ken, aletler sık sık dezenfekte edilmelidir. Bunun yanında Şubat sonunda % 2, Eylül sonunda %2 bordo bulamacı uygulaması yapılabilir.

3) Verticillium Solgunluğu

Zeytin   tarımının   en   önemli

sorunlarından biridir. Bu hastalığa sebep, toprakta uzun süre canlı kalabilen bir mantardır. Ağacın kökleri vasıtasıyla alınan mantar, iletim demetlerini çökertir. Tepe sürgününden başlayıp, dal, sürgün ve gövdede kurumaya yol açar. Hastalıklı daldaki yapraklar önce matlaşır sonra kah-verengileşip, uzunlamasına geriye doğru kıvrılır. Daldan kesit aldığımızda iletim demetlerini kahverengi görürüz.

Bulaşması salma ve karık usulü sulama, budama ve toprak işleme ekipmanları, yağmur ve rüzgarla hastalıklı yaprakların taşınması, konuk-çu bitkilerin ara ziraatinin yapılmasıdır.

Bu hastalığın şimdilik kimyasal bir mücadelesi yoktur. Fakat bulaşmayı önleyen bir dizi önlemler alabiliriz.

a)  Açık kök yaralarından bulaşma olabileceğinden kesinlikle derin toprak işlemesi yapılmamalıdır.

b)  Sulama eğer mümkünse tan­kerle yada damla sulama sistemi tercih edilmelidir.

c) Hastalığın görülmesi halinde, hastalıklı dal ve yapraklar hemen bahçeden uzaklaştırılıp yakılmalıdır. Budama yapılırken sık sık aletler çamaşır suyu veya ateşten geçirilerek dezen­fekte edilmelidir.

d)  Yeni kurulacak bahçelerde, öncesinde özellikle konukçu olan (Badem, Kayısı, Kiraz, Erik, Şeftali, Asma, Akçaağaç, At kestanesi, Karaağaç, Böğürtlen, Karpuz, Çilek, Pamuk, Bamya, Domates, Biber, Patlıcan, Patates, Ayçiçeği, ) çeşitlerin yoğun tarımı yapıldıysa, fidan dikilmeden önce 2-4 yıl arpa-buğday ekilmelidir. Mevcut olan zeytinliklerde de kesinlikle yukarıda sayılan bitkilerin ara tarımı yapılmamalıdır.!

ede56d4a-5264-4329-ab78-041917abe143.jpg

Daha geniş bilgi için İlçe Müdürlüğümüz Ziraat Mühendislerine danışınız

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141