• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 15 °C

Vali Orhan Tavlı, Amos Antik Kentinde İncelemelerde Bulundu

Vali Orhan Tavlı, Amos Antik Kentinde İncelemelerde Bulundu
Kazı bilimsel danışmanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji bölümünden Dr. Mehmet Gürbüzer ve Marmaris Müze Müdürü Şehime Atabey Amos antik kentiyle ilgili elde edilen bilgileri aktardı.

 

 

 

 

 

Marmaris İlçesi Turunç Mahallesi Amos Antik Kenti kazı çalışmaları hakkında Marmaris Müze Müdürü Şehime Atabey ve Kazı Bilimsel Danışmanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Gürbüzer’den bilgi alan Vali Orhan Tavlı, antik kent yerleşim alanında incelemelerde bulundu.

 

İncelemelerinde Vali Orhan Tavlı’ya Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, İş-Kur Müdürü İlyas Sarıyerli, İlçe Jandarma Komutanı Murat Çam, Marmaris Müze Müdürü Şehime Atabey ile Kazı Bilimsel Danışmanı Dr. Mehmet Gürbüzer eşlik etti.

 

Turunç mahallesinin 2 km güneyinde, Asarcık tepesi üzerinde yer alan Amos antik kentinde 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün verdiği izin ve destek ile başlayan araştırmalarda ilk olarak sınır ve yüzey araştırması yapılarak kent ve çevresindeki kültürel varlıkları tespit edilip belgelendiğini söyleyen Arkeolog Dr. Mehmet Gürbüzer “Amos Antik kentinin 1/1000’lik hâlihazır planı çıkarılarak antik dönemdeki planı haritaya işlendi. Şu ana kadar yürütülen çalışmalar kent tarihinin MÖ 6. Yüzyıla kadar uzandığını ortaya koymaktadır” dedi.

 

Kazı bilimsel danışmanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji bölümünden Dr. Mehmet Gürbüzer ve Marmaris Müze Müdürü Şehime Atabey Amos antik kentiyle ilgili elde edilen bilgileri aktardı.

Antik çağ boyunca verimli tarım arazileri ile ün salmış Amos, topraklarını kiralamış ve bundan önemli gelir elde etmiştir. Ele geçen kira sözleşmelerinden de anlaşıldığı üzere değerli topraklarını çok katı kurallar ile kiraya vermiştir. Bir tepe yerleşimi özelliği gösteren Amos teraslar üzerinde yükselmektedir. Söz konusu yerleşim surlar ile çevrilerek tahkimatlı bir yapıya kavuşturulmuştur. En üst teras, kutsal alanlar, agora, sarnıçlar ve tiyatro başta olmak üzere kentin kamusal yapılarının bulunduğu başlıca merkezi teşkil etmektedir. En üst ters aynı zamanda kentin ileri gelenlerinin ikamet ettiği sivil yerleşime de ev sahipliği yapmaktadır. Orta teras da aynı şekilde kutsal alanlar başta olmak üzere kamusal yapıları içermektedir. Alt teraslar ise kentin üretim birimlerinin yer aldığı alanı simgelemektedir. Bu alanda tarım terasları başta olmak üzere atölyeler de bulunmaktaydı ve kesintisiz bir üretim sürdürülmekteydi. Bununla birlikte kentin yakın çevresindeki atölyeler de Amos’un zirai faaliyetlerinin boyutunu ve üretim hacmini göstermesi bakımından oldukça değerlidir.

Marmaris tarihine ışık tutacak olan Amos kazısının önemini vurgulayan Vali Orhan Tavlı, "Amos Antik Kentinde yapılan çalışmalarla ilimizin kültür varlığı daha da zenginleşecektir" diye konuştu.

Amos antik kentin ziyaretçi potansiyeli ile Marmaris turizmine katkıda bulunacağını belirten Vali Orhan Tavlı “İlimizdeki kültür varlıklarına yönelik çalışmaları destekliyoruz bu projeyi de destekleyeceğiz, diğer destekçilerle birlikte işbirliğiyle yapılan çalışmaları hızlandırıp Amos Antik Kentini turizme kazandıracağız. Şimdiye kadar kazı çalışmalarına destek olan ve çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141