• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Muğla 14 °C
  • İzmir 18 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 12 °C

Yeme-içme sektörünün kapatılması çözüm değil!

Yeme-içme sektörünün kapatılması çözüm değil!
Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Ayyıldız, “Alınan önlemleri anlıyoruz.

 

 

 

 

 

 

Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Ayyıldız, “Alınan önlemleri anlıyoruz. Ama vaka sayılarının bu kadar artma nedeni sadece yeme-içme sektörü değil. Yeme-içme sektörünün kapatılmasının kesin çözüm olmayacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Başkan Ayyıldız: “Yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren esnaflarımız yeni kısıtlama önlemlerinden çok olumsuz etkilenecek. Vaka sayısını daha fazla arttıran başka nedenler var aslında...

Covid-19 virüsünü dünyada hiçbir ülke tanımıyordu. Ancak zaman içinde durumu kavrayıp ona göre önlemler alınmaya çalışıldı. Elbette her işin başı sağlık. Alınan önlemleri anlıyoruz. Ama vaka sayılarının bu kadar artma nedeni sadece yeme-içme sektörü değil. Yeme-içme sektörünün kapatılmasının kesin çözüm olmayacağını düşünüyoruz.

Son araştırmalara bakacak olursak, ev içi bulaşı, toplu taşıma araçlarındaki aşırı yoğunluk, cenaze törenlerine katılımının fazlalığı, AVM gibi kapalı mekanlardaki yoğunluk, okullardaki bulaş oranının yüksekliği gibi nedenlerin vaka sayısının artmasında daha etkili olduğu görülmektedir.

Halbuki farklı çözümler üretilerek yeme-içme sektörü kapatılmadan bu süreci atlatabilir esnaflarımız. Şu anda zaten %50 kapasite ile çalışılıyor, bir masada en fazla 2 kişi oturuyor, HES kodu uygulanıyor. Açık alanlarda müşteri kabulü, aile içi kişilerin aynı mekanda oturabilmesi gibi çözümler ile sonuç alınabilir.

Sektörün durumu entübe bir hastaya benziyor. Normalleşme sürecine geçilmesi ile entübeden çıkılmıştı. Tam yoğun bakıma alınmıştı ki tekrardan entübe olundu.

Yeme içme sektöründe Türkiye’de 150 bin, Marmaris’ te 2 bin işletme var. Türkiye’de 2 milyon, Marmaris’te 10 bin çalışan var. Aileleri ile Türkiye de yaklaşık 10 milyon, Marmaris’te 10 bin kişi eder. Türkiye de yaklaşık kaybedilen rakam 100 milyar TL’dir.

Paket servis normal cironun %10’unu kapsamaktadır. Cironun % 90’nı bu durumda kayıp olacaktır.

Devletimizden isteğimiz kısa çalışma ödenek desteğinin mayıs ayı sonuna kadar devam etmesi, turizm bölgelerinde yeme-içme sektörü yabancı turist misafire işletmelerinde hizmet verebilmesi, öncelikli aşılanma sırasında özellikle turizm bölgelerinde kii esnafların tümünün  aşılanması ve yeme-içme sektörünün paket dışında kapatılması kararının gözden geçirilip, kurallara uyarak açılmasını istemekteyiz.

Bu zor günleri hep beraber atlatacağız. Hep birlikte daha güzel yarınlara kavuşmak ümidiyle saygılarımı sunarım.” Dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141